
Sent via e-mail: regs.comments@federalreserve.gov 

July 23, 2004 

Ms. Jennifer J. Johnson

Secretary

Board of Governors of the Federal Reserve System

20th Street and Constitution Avenue, N.W., 

Washington, D.C. 20551 


Dear Ms. Johnson: 

The Credit Union National Association (CUNA) appreciates the opportunity to provide 
comments for the Federal Reserve Board (Board) on its announced study on the adequacy 
of the existing consumer disclosures for debit card fees.  CUNA commends the Board for 
soliciting comments from the public in preparation for the report that it will send to 
Congress.  CUNA is a national trade association that represents approximately 90 percent 
of the nation’s 9,400 state and federal credit unions, and this letter was prepared in 
conjunction with CUNA’s Payment Systems Subcommittee, which is chaired by Lindsay 
Alexander, President and CEO of National Institutes of Health FCU, Rockville, 
Maryland. 

Summary of CUNA’s Position 

•	 Existing disclosures on debit card fees provide consumers with sufficient 
information to make informed decisions. 

•	 Requiring financial institutions to add more disclosures in the periodic statement 
than the ones that already exist would impose new processing burdens on 
financial institutions and provide little, if any, additional benefit to consumers. 
The Board should not add additional disclosures to a consumer’s periodic 
statement. 



•	 The current requirements for fee disclosures at point-of-sale terminals adequately 
inform consumers and should not be changed because the potential changes could 
reduce the options available to consumers and would burden financial institutions. 

Discussion 
The Board is studying the fees imposed by financial institutions when consumers engage 
in debit card purchase transactions, which are point-of-sale (POS) transactions, by 
providing their personal identification numbers (PIN) rather than signatures. The Board 
has been asked to consider whether existing disclosure requirements are adequate and 
effective in making consumers aware of the imposition of debit card transaction fees by 
their financial institution.  Further, the Board has been asked to consider the possible 
benefits of requiring additional disclosures in a consumer’s periodic account activity 
statement that would inform the consumer of the amount of each fee imposed by the 
account-holding institution in connection with a debit card transaction during the 
statement period, as well as information regarding the source and recipient of such fee, 
along with a summary of the total amount of such fees for the period. 

The Electronic Funds Transfer Act (EFTA) is implemented by the Board’s Regulation E 
(12 CFR part 205).  The EFTA and Regulation E provide for disclosures to consumers 
about fees related to electronic funds transfers (including POS transactions) at three 
points in time: 1) in the initial disclosures provided at the time the consumer contracts for 
an electronic fund transfer account; 2) in periodic account statements; and 3) on receipts 
provided at an electronic terminal at the time a transfer is initiated in certain situations. 

Current Disclosures 
CUNA supports the current consumer disclosure requirements that are required in 
Regulation E and believes that these disclosures are sufficient to inform consumers about 
debit card PIN use fees at the point-of-sale.  Regulation E currently requires financial 
institutions to disclose debit card fees in the account disclosures that must be provided at 
initiation of an account. 12 CFR 205.7 (b) (5).  In addition, these fees must be presented 
on the consumers’ periodic account statement, although they may be aggregated with 
other fees.  Sometimes they might be required to appear on the receipt.  CUNA believes 
that the combination of these disclosures adequately inform a consumer of the fee before 
he or she conducts a debit card transaction and after he or she conducts that transaction. 
As a result, CUNA believes that consumers receive sufficient information about fees to 
make informed choices and additional disclosures are unnecessary. 

Separate Disclosure of Debit Fees On Periodic Statement Not Necessary 
CUNA believes that a requirement to separately disclose PIN-use fees would be 
inconsistent with other, similar Regulation E periodic statement fee disclosure provisions. 
Currently, the Regulation E disclosures allow fees to be aggregated.  As a result, if an 
account holding institution imposes fees on the consumer for an online POS debit 
transaction, then these fees must be disclosed in the periodic statement but may be 
aggregated with other fees; a per-transaction itemization of each fee imposed by the card-
issuing bank for a POS debit transaction is permitted, but not required by the regulations. 
The fees for PIN-based as opposed to signature-based, debit card transactions are not 
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more burdensome than other types of transaction fees; therefore, CUNA does not believe 
that the Board should adopt separate more onerous rules for these fees. 

Periodic Statement Adequately Discloses Fees More Disclosures Unnecessary 
In response to the Board’s questions, CUNA does not believe that changes should be 
made to the Regulation E requirements for disclosing fees on periodic statements. These 
changes would add additional burdens to financial institutions without providing much 
benefit to consumers.  The disclosures on the periodic statement should not contain the 
source and recipient of any debit fee.  Inclusion of this information does not provide 
helpful information to consumers; they already have information on the fees they pay. 
Other potential changes to Regulation E disclosures that would require the periodic 
statement to reflect a summary of calendar year-to-date for PIN debit card fees would 
cause consumer confusion because the periodic statement aggregates all other 
information on a monthly, not-year-to-date basis. Including a unique statistic, year-to-
date information, on only one type of fee (PIN fees) would confuse consumers about 
what they should expect on the periodic statement. 

Point-Of-Sale Fee Disclosures 
Currently, a transaction fee must be disclosed on the receipt, and additionally displayed 
on or at the terminal, only if the fee is included in the amount of the transfer.  If such a 
fee is not included in the transfer amount, then the receipt need not state the fee and the 
display requirements are not triggered.  The Board requests comments on whether the 
receipt at an electronic terminal should be required to disclose the fees at all times. 

CUNA urges the Board to avoid making a fee disclosure mandatory at the point-of-sale 
because added requirements could actually be detrimental to consumers.  New 
requirements would limit the ability of a financial institution to assess fees in ways that 
are advantageous to consumers.  For example, if a financial institution wants to provide a 
certain number of free POS debits per month, the programming requirement to 
implement this service in compliance with POS disclosure requirements could be cost 
prohibitive.  Typically, POS terminals have limited capabilities, and they cannot transmit 
the specific fee information for the unique financial institution of the cardholder.  CUNA 
encourages the Board to continue current disclosure requirements at the terminal and to 
avoid adding new mandatory requirements that would result in costly programming, little 
additional value to the consumers, and the potential for a reduction of availability of 
convenient and cost-effective services to consumers. 

Besides the burden on consumers, CUNA does not believe that there is affordable 
technology to require mandatory disclosure of fees either on merchants’ point-of-sale 
terminals or receipts.  CUNA believes that the requirement to make this disclosure 
mandatory may be burdensome and costly to both merchants and financial institutions 
because a change in technology may require an investment in upgraded point-of-sale card 
readers and processing/settlement systems.  Furthermore, it could be extremely difficult 
to program all point-of-sale card readers to disclose PIN-use fees specific to each card-
issuing institution, given the number of financial institutions. 
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In the future, if the Board requires display of card-issuing institutions’ PIN-use fees at 
point-of-sale terminals, CUNA believes that this would require numerous operational 
changes for the network.  According to credit unions, networks are not currently 
configured to provide this information.  So the infrastructure of networks would have to 
be altered to allow them to read the fee from each card at each financial institution. 
Moreover, before this upgrade could be implemented, each financial institution would 
have to test it to ensure that it works. 

Further, CUNA believes that requiring institutions to disclose PIN-use fees at the point-
of-sale would be inconsistent with Regulation E’s treatment of the similar situation that 
exists with ATM transaction fees.  Regulation E requires that at the ATM terminal a 
notice be posted that the ATM operator and the account-holding institution may charge 
fess; it does not require the disclosure of these fees.  12 CFR 205.7 (b) (11).  Card-issuing 
institutions do not control disclosures at ATMs they do not own (i.e., nonproprietary 
ATMs), and therefore cannot disclose fees they might charge to their members for use of 
a non-proprietary ATM at that ATM.  A point-of-sale terminal is similar to a non-
proprietary ATM in that an institution cannot customize another terminal owner’s display 
or receipt to its own fee structure.  For that reason, the Board should not impose a 
mandatory disclosure requirement on debit PIN fee use because the limited capabilities of 
the infrastructure are the same in both situations and the regulations should accommodate 
similar situations in a similar manner. 

Conclusion 
CUNA supports the existing debit card PIN fee disclosures, which allow a consumer to 
make informed choices.  Additional disclosures for the periodic statement and at the 
point-of-sale would burden financial institutions and provide little benefit to consumers. 
If you have any further questions, please contact CUNA's Senior Vice President and 
Associate General Counsel Mary Dunn or me at (202) 638-5777. 

Sincerely, 

Michelle Q. Profit 

Assistant General Counsel 
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