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Comments:


@@@July 23, 2004


Jennifer J. Johnson, Secretary

Board of Governors of the Federal Reserve System

20th Street and Constitution Avenue

Washington, DC 20551


Re: Docket No. OP-1196 Request for comment on the adequacy of disclosures on

debit card fees


Dear Ms. Johnson:


San Diego County Credit Union, with $2.5 billion in assets serving 158,000

members from 20 branches, and our web site at sdccu.com, appreciates this

opportunity to comment the adequacy of existing Electronic Funds Transfer Act,

EFTA, and Regulation E disclosures in the Federal Reserve System Board’s study

on debit card fees. Our Board of Directors recognizes active involvement in

the regulatory process will allow us to continue to enhance and refine the

services we offer to meet our members’ needs.

ISSUE FOR COMMENT

The Board requests comments on the extent to which these existing disclosures

are adequate and effective in making consumers aware of the circumstances

under which account-holding institutions impose a fee, if applicable , when a

consumer uses a debit card to make a purchase at point-of-sale (POS).

A. Initial Disclosures

Currently members receive initial disclosures at the time the member contracts

for an EFT services as required by Regulation E 205.7(b) and the Electronic

Funds Transfer Act, EFTA, section 905(a). Members receive a Special Services




------------------------------------------

Schedule that lists fees assessed by the credit union for ATM and POS

transactions. The disclosure also acknowledges additional fees may be

assessed by the merchant. Adding additional disclosure will not enhance

consumer awareness. 

B. Periodic Statement Disclosures

Our periodic statements, as required by Regulation E 205.9(b) and EFTA section

906(c), provide the member with information on each ATM and POS transaction. 

Credit union fees are disclosed as a separate line item preceding the ATM or

POS transaction. Your proposal suggests aggregating fees associated with ATM

and POS transactions on the periodic statement, but does not address other

service fees that may be assessed and reflected on an account’s periodic

statement. Insufficient funds, overdraft protection transfers, stop payments,

and return items, to name a few, also have fees that may have a significant

impact on a consumer’s ability to manage their funds. Creating a higher

priority for fees associated with debit card and POS transactions does not

give the consumer the full story. Redesigning the periodic statement to

highlight fees in this manner will only confuse the consumer. 

C. Disclosures contained in Receipts Provided at Electronic Terminals
Currently, when a consumer initiates a PIN based transaction, the merchant
bank will request an authorization for the transaction amount, which is
approved by the cardholder’s financial institution. If approved, another
request would be sent to settle the transaction. If a PIN based fee, which is
assessed by the account-holding institution, had to be disclosed before the
transaction is initiated, change would need to be made with all PIN based
processors, financial institutions, merchant banks, and merchant terminals. 
The fee would need to come back as part of the initial authorization and the
member would need to respond if they want to proceed with the transaction due
to the fee or not. This process would slow down the transaction process and
could cause confusion with both the merchant and consumer. The fee 
information could not be imbedded on the card since fee structures are subject
to change. All PIN based fees are clearly disclosed to members in initial
disclosur 
es and on their periodic statements. Cardholders are aware of any potential

fees when they initiate a PIN based transaction and requiring account-holding

institution fees to be disclosed at the point-of-sale would add confusion for

the cardholder. 


We commend the Federal Reserve Systems Board’s efforts to make the process of

evaluation of regulatory framework inclusive. If you or other Board staff has

questions about our comment, please give Compliance Administrator Cynthia

Abram or me a call at (877) 732-2848.


Sincerely,


Rod Calvao

President & CEO

San Diego County Credit Union

6545 Sequence Drive

San Diego, CA 92121

Charter number 61004-5058
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