
                                        

 

 

From: "Larry Puccini" <larry.puccini@charterco.com> on 10/03/2005 12:00:04 PM 

Subject: EGRPRA regulatory review 

EGRPRA 	 Reference: FIL-82-2005 

Dear Agency Representatives: 

This letter provides our comments regarding your request for comments on outdated or 
unnecessary regulatory requirements applicable to the topics outlined in Financial Institution 
Letter # 82-105.  Specifically, we wish to provide comment relating to 12 CFR Part 215 (Reg. 
O), and related implementing regulation 12 CFR 563.43 for Thrifts. 

We recognize the importance of establishing limits on insider and particularly executive officer 
borrowings. However, based on a recent experience, we believe some of the current Reg. O 
limits are overly burdensome, somewhat ambiguous, and the dollar amounts are outdated and in 
need of updating to reflect today’s economy.   We specifically request you review the following 
aspects of 12 CFR Part 215, subsection 215.5 – “Additional restriction on loans to executive 
officers of member banks,”   in relation to the following loan restrictions: 
z	 215.5 (c) (2) “In any amount to finance or refinance the purchase, construction, 

maintenance, or improvement of a residence of the executive officer, provided…” 

This provision is unclear regarding a second home.  It also seems to exclude an executive 
officer from financing a home for his children, parents, or other family members, which 
is not an unusual practice today. At minimum, we believe this provision should be 
modified to cover a residence of the executive officer or his/her immediate family. The 
requirements that follow this limitation [(i) and (ii)] require the loan to be secured by a 
first mortgage, and thus we do not believe any significant risks to the bank, shareholders 
or depositors would result from the proposed change. 

z	 215.5 (c) (4) “For any other purpose. . . if the aggregate amount of extensions of credit 
to that executive officer under this paragraph does not exceed at any one time the higher 
of 2.5% of the bank’s unimpaired capital . . ., or $25,000, but in no event more than 
$100,000.” 

We believe the $100,000 maximum aggregated amount is burdensome in today’s 
environment. While it may be an appropriate limit for unsecured debt, we believe some 
provision should be made to exclude well collateralized loans (particularly those secured 
by residential real estate) from this limitation. In effect, the current limit prohibits an 
executive officer from financing a second home, a home for his children, or an 
investment property with his own bank.  



Additionally, if executive officers were to finance such an endeavor with a different 
bank, they probably would have to report the indebtedness under 12 CFR section 215.9, 
which, in general, carries the same dollar limits. 

Another way of resolving these unnecessarily burdensome restrictions, while still allowing the 
regulations to focus on true risks to the bank, shareholders or depositors would be to exclude any 
residential mortgage loan that is sold in the secondary market (Freddie Mac, Fannie Mae, etc.) 
from all Reg. O limitations.  While the Bank would have such a loan on the books for a few 
weeks before it is sold, if it is properly underwritten as a conforming mortgage loan, its sale is 
quite certain.  Once purchased by the investor, it would be non-recourse, which basically relieves 
the bank from having any liability or risk on the credit. 

The above comments only address two specific limitations on executive officer borrowings; 
however we believe that Reg. O should be reviewed in its entirety to assure it is truly focused on 
limiting inappropriate risks in relation to today’s financial environment.  

Your consideration of our thoughts and input on these issues is appreciated.  If you have any 
questions, my telephone number is (505) 291-3712.  

Sincerely, 

Larry J. Puccini 
General Auditor 

Cc: 	Shirley Scott, EVP & Managing Officer 
       Glenn Wertheim, President and CEO 
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Larry Puccini 
Charter Companies 
e-mail: larry.puccini@charterco.com 


