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Re: Dockets R - 1 3 1 5 and R - 1 3 4 3; Proposed Amendments to Regulation E and D D. 

Dear Ms. Johnson: 
The Roundtable Foot note 1 
The Financial Services Roundtable represents 100 of the largest integrated financial services companies providing banking, 
insurance and investment products and services to the American consumer. Roundtable member companies provide fuel for 
America's economic engine, accounting directly for $84.7 trillion in managed assets, $948 billion in revenue, and 2.3 million 
jobs. end of foot note 1 welcomes the opportunity to comment on recent proposals issued by the Board 
of Governors of the Federal Reserve System ("the Board") to amend and clarify Regulation E 
(overdraft fees for ATM and one-time debit card transactions) Foot note 2 
Electronic Funds Transfer Act, 75 Fed. Reg. 9 1 2 0 (March 1, 2010) (to be codified at 12 C F R pt. 205). end of foot note 2 
and Regulation D D (disclosure 
of overdraft fees and available balances). Foot note 3 
Truth in Savings Act, 75 Fed. Reg. 9 1 2 6 (March 1, 2010) (to be codified at 12 C F R pt. 230). end of foot note 3 

I. Section 205.17(b)(1)( i v ) allows written confirmation of consent, or if the customer  
agrees, electronic confirmation. 

The Roundtable requests clarification on the permissible methods that an institution can use to 
provide written confirmation to customers' who opt-in to overdraft services. The final rule, 12 
C.F.R. § 205.17(b)(1), requires institutions to provide consumers with confirmation of their 
"consent, in writing, or if the customer agrees, electronically," (emphasis added) before any 
overdraft services may be extended. Foot note 4 
Electronic Funds Transfer Act, 74 Fed. Reg. 5 9 0 3 3, 5 9 0 5 2 (November 17, 2009) (to be codified at 12 C F R pt. 205.17(b)(1)). The 

staff commentary on the final rules states: the "final rule permits the confirmation to be provided electronically, if the 

consumer agrees." end of foot note 4 

Thus, the regulation allows institutions to comply with the 
written notice of consent by providing the consumer a copy of the confirmation. 
Specifically, the Roundtable requests that the Board clarify proposed comment 17(b)-7 to 
confirm that the financial institution may meet the written confirmation requirement by 
providing the customer with an electronic copy of their completed opt-in form, and affirmation 
of consent, in printable format. 
The Board's proposed modification of the Official Staff Interpretation of § 205.17(b)(1), 
uses language in proposed comment 17(b)-7 that implies that the institution must mail the 
written confirmation to the customer before it can extend the overdraft and assess 



overdraft fees, as opposed to charging the overdraft fees immediately after providing the 
consumer an electronic copy (in printable format) of the consumer's consent. 
Furthermore, revised comment 17(b)-9, omits any reference to the permissibility of 
satisfying the written notice requirement by providing the consumer with an electronic 
copy of their consent. 

The proposed comment states that "[a]n institution may not assess any overdraft fees or 
charges on the consumer's account until the institution has sent the written 
confirmation." Foot note 5 Proposed comment 17(b)-7, 75 Fed. Reg. at 9 1 2 2. end of foot note 5 
(emphasis added). The juxtaposition of the word "sent" with "written 
confirmation" implies that the notice must be mailed to the consumer, as opposed to, for 
electronic or even in-person delivery. 
Consistent with § 205.17(b)(1), the Roundtable believes that if a consumer electronically "opts-
in" and receives electronic confirmation of his or her choice in printable format, the financial 
institution should be able immediately to extend the overdraft and assess a fee. But the language 
in the amended comment seems to call into doubt the permissibility of this approach. We 
request that the Board clarify the language to indicate that: (1) if a consumer affirmatively 
consents, a financial institution may satisfy the written notice requirement by providing the 
consumer with an electronic copy of their confirmation; and (2) if consumer affirmatively 
consents, institutions may immediately extend overdraft funds and assess an overdraft fee after 
providing the customer a copy of their consent. 

Moreover, in the case of written confirmations, financial institutions should be permitted to 
assess overdraft fees immediately following receipt of a consumer's decision to opt-in (no 
matter the channel), as long as the financial institution "sends" written confirmation to the 
consumer no later than the end of the following business day. For example, if a consumer who 
has not opted-in is traveling, needs emergency cash, and is declined at their ATM because of a 
lack of available funds, the bank could provide an opportunity for the client to "opt-in" 
(generally, not for the specific transaction) at the ATM, withdraw the emergency funds. The 
confirmation could be provided to the customer at the ATM machine in an electronic copy 
printed by the machine, or the institution can mail the confirmation the next day. Allowing the 
confirmation to be sent after the transaction also benefits consumers who provide a general 
overdraft opt-in over the phone in order to avoid having a debit card purchase declined. In cases 
like this, where the consumer desires overdraft service and the bank provides it to them, it is not 
unreasonable for the bank to be able to assess an overdraft fee for the transaction. We believe a 
one-business day time frame for mailing written confirmations is reasonable. 

II. The Board's interpretation of the final rules on Daily or Sustained Overdraft,  
etc. assumes institutions have technology capable of determining the posting  
order of charges; the time frame for mandatory compliance should be extended  
to allow institutions to implement compliant payment systems. 

In light of recent clarifications and the overall technological difficulties involved in compliance 
with the amendments, we respectfully request the Board to extend the mandatory compliance 



date by 120 days. Our member companies are actively working on their payment and 
information systems to achieve compliance. The final clarification and guidance on Regulations 
E and D D will not be published until April; financial institutions will have less than three 
months to develop new software to process payments and fees, test the software, correct any 
flaws revealed in the test, implement the software, and train individuals to use the software. 
Foot note 6 
Recent clarifications to comment 17(b)-8 (outstanding negative balance) highlights the challenges involved in designing 
and implementing compliant software. The N P R M explains that if a customer, who has not opted-in to overdraft fees, 
overdraws his or her account by $20 after a debit card transaction, and the bank's subsequent payment of a $10 check 
increases the negative balance owing to $30, then the institution must base any overdraft fees solely on an outstanding 
negative balance of $10, the amount of the check. To be compliant with this rule, financial institutions must develop, test, 
and implement software that can (1) distinguish between a one-time debit card transaction and a recurring debit card 
transaction; and (2) when multiple items cause an overdraft, identify the items subject to fees; and (3) calculate the 
appropriate overdraft fee that excludes one-time debit card transactions and ATM transactions. end of foot note 6 
In addition to our request for an extension of time, we also request additional clarification on the 
Board's proposed comment 17(b)-9 (Daily or Sustained Overdraft, Negative Balance, or Similar 
Fee or Charge). Comment 17(b)-9 exposes the mounting technical challenges institutions must 
solve in order to remain in compliance with the proposed amendments to Regulation E and D D. 
Example ii(b) of 17(b)-9 assumes that a posting order policy exists for deposits received by the 
financial institution. In the example, the customer had not opted-in to an overdraft service, and 
the negative account balance was attributed to both a check and a one-time debit card 
transaction. The interpretation explains that because the negative balance was caused, in part, 
by a check, the institution may assess a daily or sustained overdraft fee. 
However, guidance is needed with regard to subsequent payments that post to the deposit 
account. It is clear that an institution may assess a daily or sustained overdraft fee if the 
institution allocates the payment to the debit card transaction. (This assumes that the deposit was 
sufficient to cure the entire negative balance resulting from the debit card transaction). It would 
follow that the institution would not be permitted to assess the daily/sustained overdraft fee if 
the institution allocates the payment to the check transaction. However, the Comment fails to 
address the situation where the institution does not have a posting order policy (i.e. when the 
payment is allocated to the customer's entire negative balance, rather than a specific 
transaction). If an institution lacking a posting order policy is prevented from charging any 
overdraft fees because it cannot distinguish between a one-time debit-card or check transaction, 
we respectfully request an extension of the mandatory compliance date, because additional 
system development and testing will be necessary to develop a system capable of compliance. 
We believe this further supports our request that the Board extend the compliance date due to 
the unforeseen challenges or unintended consequences that may arise. 
Conclusion 
The Roundtable appreciates the opportunity to comment on the proposed amendments and 
clarification. We request clarification of: (1) comments 17(b)-7 (compliance through electronic 
confirmation); 17(b)-9 (charging daily or sustained overdraft fees, etc. when institutions lack a 



dedicated posting policy); ( 2 ) modification of the written-confirmation guidelines; and ( 3 ) 120 
day extension of the mandatory compliance date. If you have questions or comments on these 
matters, please contact Brian Tate ( 2 0 2 ) 5 8 9 - 2 4 1 7 or me. 

Sincerely, signed 

Richard Whiting 
Executive Director 


