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Re: Loans in Areas Having Special Flood Hazards

The lowa Bankers Association ({ B A) is a trade association representing approximately 345 banks and
savings and loan associations operating in the state of lowa. The IBAssutmitts tthiis| édteer com bediedff affifss
members to the Office of the Comptroller of the Currency (OCC), the Board of Governors of the Fedieral
Reserve System (Board), and the Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), (collectively, “the
Agencies") in response to the proposal to amend their rules regarding loans in areas having special
flood hazards to implement certain provisions of the Homeowner Flood Insurance Affordability Act of
2014 (HFIAA), which amends some of the changes to the Flood Disaster Protection Act of 1973
mandated by the Biggert-Waters Flood Insurance Refiorm Act of 2012 (Biggert-Waters), as published in
the October 30 Federal Register (79 FR 64518-64538).

First, please accept our gratitude and appreciation for issuing additional guidance on these matters. As
you will note from our questions/comments, additiomal clarification is needed in order to promote
consistency in complying with the revised flood rules.


mailto:regs.comments@occ.treas.gov

Exemptions

Section 13 of HFIAA, which amends section 102(c) of the FDPA includes a new exemption to the
mandatory flood insurance purchase requirement providing flood insurance is not required, in
the case of any “residentiial property,” for any structure that is a part of such property but is
detached from the primary residential structure and does not serve as a residence.

You have requested comments on whether this section should be clarified.

We believe additional clarification is needed regarding what constitutes “residential property”.
As you are aware, lowa is predominatelly an agricultural state. Many lowa borrowers own rural
parcels of land which contain residential structures, as well as various non-residentiizl detached
structures. At times the detached structures add little value to the property but often the
structures have a greater insurable value than the dwelling. In additiom, some of the detached
structures are income-producing (such as a hog confinement building) while others are used for
storage (such as grain bins or structures housing agricultural equipment) and some even sit
empty and are not used by property owners at all.

This challenge is not limited to agricultural properties. Many small business owners operate
their businesses out of detached structures located on the same parcel as their dwelling; such
as auto body repair shop located on the same parcel as the owner’s residential dwellimg. If an
income-producing structure is located on the parcel, is the property still considered “residential
property”? If so, how would you define “income-produwcing” for this purpose?

Also, does the term “residentiial property” include multi-family structures? What about mixed
use structures - such as homes that double as a bed and breakfast and the owner’s residence
or a horse stable with the borrower’s living quarters in it? Would a property with a mixed-use
structure or multi-family structure be considered a “residential property” and eligible for the
detached structure exemption?

The Agencies also ask if the term “residential property” should take into consideratiom not only
the type of property securing the loan but also the loan purpase. We are not convinced basing
the definition on loan purpose alone would solve the confusion. A property is often used as
collateral for multiple extensions of credit for multiple purposes. For example, a lender may
finance the initial purchase of a borrower’s personal residence which contaims detached
structures and waive the flood insurance requirement for the detached structure. If the
definition took into consideration loan purpose and expressly excluded business-purpose
extensioms of credit from the definitiom of “residential property,” an additional extension of
credit for a business-purpose secured by the same property, would be not be eligible for the
detached structure exemption. Thus, the lender may have to require insurance on that same
structure purely due to the loan purpose, not the use of the stiructure.

Without additiomal clarification in the Agencies’ rule as to what constitutes a “residential
property,” it will be left to lender, examiner and possibly a court’s interpretatiom. Such
ambiguity in the rule will likely lead to lenders taking a more conservative approach and

b r%quiring flood insurance on all detached structures when possibly the exemption could have
age 2.



benefitted the borrower.Pathas, the finamcial relief intended by Congress when it passed this
provision would not be realized by property owners.

Escrow Reguirements

Section 25 of HFIAA amends section 102(d) of the Flood Disaster Protection Act (FDPA) to
require a regulated lending institutionm, or a servicer acting on behalf of a regulated lending
institutiom, escrow for all premiums and fees for flood insurance required for loans secured by
residential improved real estate or a mobile home unless the loan or the lending imstittution
gualifies for one of the statutory exceptions.

Section 25 of HFIAA provides an exemption from the escrow requirement for “nonperforming
loans" and the Agencies propose to define a “nonperformiing loan” as a loan that is 90 days or
more past due. The preamblle to the proposed rules states “ttee Agamiéas beliwe the ppomosed
claniffiatiéion is consisttent witth mamy lendfzes” cumeant prantiiees and! willl ensuree thatt all reggitted
lendiing insttittidizns use the same stamtiodd in detanmniming wihem a loam is nompefifoninéing flor
purmeess of this pravisssar..” We ask that the Agencies consider further clarification on how to
determime if the loan is 90 days past due.

Recent rule-making by the Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) which prohibits a
lender from initiating a foreclosure proceeding until the borrower is past due 120 days or more
has made it evident that lenders in fact, do NOT use the same standards for calculating past due
timeframes. Thus, the CFPB has proposed to amend its rule to explain how to calculate past
due timefram=s. However, even recent rule-making provides differing explanatioms for
calculating the number of days a payment is past due. For example, the recent final rule issued
by the CFPB amending section 1026.43 (as issued in the November 3, 2014 Federal Regjister)
provides an explanation of how to calculate the number of days past due in the Official Staff

Commentary to section 1026.43(e)(3)(iii):

2. ... For this pummsse, “pamstt due” means the fdilure to malle a periititic paymeent (in one fiull
paymeant or in two or mare pamtit! paymend)s) sufffiient to cover primiiag/, inkessst, and,
if applitetlde, escrow und@r the temnss of the legall oblligdition. Otiver amaunnds, such as any
latte ffas, are not consiitkzeed ffor thils pumesse. For pumpesss of § 1026483¢5BRINBIB)3), a
periiitic paymeant is 30 days past due wiian it is not paiit! on or beforee the due datte of the
folbeiming schedlided periiitic paymeent and/ is 60 days past due wihan, after adheady
becomiirgg 30 days pastt due, it is not paiit! on or beforee the due datte of the next sstieriuled
pexrdiitic ppsyment.

i. Assumee a loam is consumwmatted on Octalser 15, 2015, thatt the consunee’s’'s periniitic paymeent is
due on the 1st of eacth mombh, and thait the conswneer timetyy matke the ifisst pesindic
paymeant due on Decemtlmer 1, 201%. For pummssss of § 1026483¢uRRINEI®)(3), the
conswumeer is 30 days pastt due if the consumer filds to malie a paymeent (sufffiéent to
cover the schediuded Jarnuaryy 1, 2016 perimtitic paymesnt of primmdipbg/, inteesst, and!, if
applitchlle, escrom)) on or befoee Februmyy 1, 201&. For purmsess of §
10264836 WRINBIB)3), tife consummeer is 60 days past due if the conswneer than also fails
to maiee a paymneent (sufifiéent to cover tihe schedliéed Jamuaryy 1, 2016 peritatitic ppgymemt
of prifoipat/, intkaesst, and|, if applitchile, escrom)) on or befaee Marcth 1, 201&. For



pumpmssss of § 10264R&EXNENBII3), the consummar is not 60 days past due if the
consumsrr makes a paymeent (sufffiiéent to cover the schedulézt! Januamy 1, 2016 peniodic

payment of primdfzd/, intaestt, and, if appliaiide, escrow)) on or befioree Marath 1, 201&Page4.

Whereas, the CFPB proposed revisions to the Reguilation 2's servicing rules found in section
1026.41 provides the following explanation of how to calculate the “delinquency period:*
.41(@)¢8) Delimgiesreyy injfdfomaziion.

1. Length of delimgierrcyy. For pumpmssss of § 102641 1W($R), a consumeziss delinguescyy begims on
the daite an amoumt sufificéent to cover a peritmticc paymeant of prinmijad/, intEestt, and
escrow (if applliziibdy) becam= due and unpaiit], even if the consumer is afftodded a peniod
aftar the due daite to pay before the serviar assesses a late fme. A consumar is
delimgueent if one or more peritaliic paymemdts of primdjedl, intaestt, and escrow (if
applizitd®) are due and umpaid.

2. Applitedition of fumids. For pummssss of § 1026 41MW($R), if a servimar applites paymemdss to the
oldestt outtsttavifigg perimmtiéic paymeent, a paymeent by a defimgeent conswmerr advammess the
date the consummalss delinguesrcyy begam. For exarmpiée, assume a moriggge loan
obligaiiion under whitth a consume=rss peritmtiic paymemt sufffiréent to cover ppiivdipal,
inte=tt, and escrow is due on the ffistt of each momth. A consummar fiids to make a
payment on Januarsy 1, but malkes a peritatiic paymeent on Februaryy 1. The servitar applies
the payment received! on Februamy 1 to the outsttawidfigg Januarsy paymeent. On Februamy 2,
the conswmezr is one day delinguesnt, and the fldouvigg peritatiic statteneent should
disclose the lengith of the consummaiss delimpescyy using Februamgy 2 as the ifistt day of
deliimgereyy.

Our interpretation is the two explanatioms provided by the CFPB in two separate provisioms in
Regulation Z will result in the same result for calculating the number of days past
due/delinquent. We encourage the Agencies to add further clarification to this rule in how to
determiime the number of days an obligation is past due and to adopt the language provided by
the CFPB in one of the rulemakimgs above to provide consistency across regulatory
requirements and promote compliance.

The proposal also contains an exemption from the escrow requirement for loans with a term of
12 months or less. Would renewalls or extensions of these short term loans also be exempt
from the escrow requirement, provided the renewal or extension was also for a term of 12
montihs or less? Please add clarification in the final rule regarding renewals or extensions of
credit with a term of 12 months or less.

Finally, the rule provides an exemption for small lenders who are under a prescribed asset size
and who, on or before July 6, 2012, did not have a policy of consistently and uniformly requiring
the deposit of taxes, insurance premiumms, fees, or any other charges in an escrow account for
loans secured by residential improved real estate or a mobile home. The preamble states “The
Agendfss read the staitudory condittion to providiie thatt if a requiidedd lendimg instiittition had a
paliicy of consistenlly and uniforh/y requiriivgg the depasiit of taxes, insuranee pramiumss, s, or




any ottterr chamgpas in an escrow accoumt for even a pontition of its portfbdio of residkmitin/ /wans,
sucih a lendlar wawléd noit be efigiitde itor tie exceptidon, consisttent wiith the stattwdory lamgiagge Pages.

Does this mean that if the lender started escrowing after July 6, 2012 for loans other than
HPMLs, and was under the asset-size threshold, it could still qualify for the small lender
exemption if it currently does escrow for a small portion of its residential loans that were
originated after July 6, 2012? If the escrow accounts were all opened after July 6, 2012, is the
lender eligible for the exception? What if the accounts were opened after July 6, 2012 but the
lender takes the step to close these escrow accounts prior to the mandatory compliamce date of
thiis final rule?

Several of our members have reported they do maintain a small nhumber of mon-HPML
residential borrower escrow accounts; typically upon the borrower’s request not because the
bank “requires” the escrow account. If the accounts are maintained upon the Wbomower's
request, rather than due to the lender’s requirement, is the lender eligible for the exception? If
so, how does a lender evidence the escrow account is not “required.” Further explanation is
needed on this matter.

Notice Requirement

The Agencies have proposed changes to Appendix A's sample Notice of Special Flood Hazards
and Availability of Federal Disaster Relief Assistance to add information regarding the estrow
requirement for residential propertiess. @ We have no objectioms or suggestions for
improvements to the added language.

We do however, request the Agencies also consider adding language regarding the ability of the
lender to waive flood insurance requirements on detached non-residential structures located
on residential properties. Part 13(b) of the HFIAA provided that the RESPA booklet be wpdated
to include the following notice in the RESPA Settlement Information Booklet (SIB): “Alitraugh
youw may not be requiieeld to maiméain ftmod insweaoreee on al stuattaes, yow may stilll wisth to do
so, and! yowr montagge lendkrr may still requiiee yow to do so to pratett tihe collatéeant/ securing the
maontagge. If youw chouse to noit maimsinn iftmod inswesorcee on a struacttae, and it ftmods, yow are
respanssitde ftor all iftmadd losses relatigg to thait stuattire.” We suggest this language also be
added to the Notice of Special Flood Hazards and Availability of Federal Disaster Relief
Assistance to ensure more consumers are fully informed of such risks.

The RESPA SIB is only required for applicants applying for purchase money tramsactioms. Thus,
applicants applying for a refimamce or subordinate lien loan secured by residential properties
will not receive this important notice. While a lender may waive the flood insurance
requirement on detached structures on a residential property, some property owners may be
interested in purchasing flood insurance if they are aware it is available. Lenders have also
expressed concerns regarding civil liability that may occur if flood insurance coverage is waived
on detached structutres and notice is not glven that floed insuranee was avallable. Providing the
netice for all trapsactioms in whieh floed insuranee could be waived would reduce the risk of a
eensumer (fer wherm the bank waived fleed insuranee en a detaehed struetuie) Bringing legal



action against the lender if their property flooded and a loss was incurred on the detached
structure - alleging they weren’t informed that flood insurance was available on the detached
structure and they had the option to insure it even though the lender didn’t require such
coverage.ilncorporating the language into the Notice of Special Flood Hazards and Availalbility
of Federal Disaster Relief Assistance will provide this important information to all property
owners located in a special flood hazard area without causing additional compliamce burden on
lenders.

Small Lender Exoeption to Esarow Requiirement
The Agencies propose to maintain the small lender exception provided in the HEIAA in their
final rule. In order to be deemed a “small lender,” the institution must:
e [Have total assets of less than $1 billion as of December 31 of either of the two prior
calendar years; and
e On or before July 6, 2012:
Was not required under Federal or State law to deposit taxes, iinsurance
premiums, fees, or any other charges in an escrow account for the entire term of
any loan secured by residential improved real estate or a mobile home; and
Did not have a policy of consistently and uniformily requiring the deposit of taxes,
insurance premiums, fees, or any other charges in an escrow account for any
loans secured by residential improved real estate or a mobile home.

Many small lenders do not have the systems and staff to maintain escrow accounts but do
establish escrow accounts at closing for loans that will be sold to secondary market imvestors.
These escrow accounts are established based on the policy/requirement of the investor, mot
the institution’s policy. If the loan were to be held within the institution’s loan portfolio, an
escrow account would not be established. We ask the Agencies provide additiomal language to
its definitiom of a small lender to clarify a lender that establishes escrow accounts at loan
closing only per the requirement of secondary market investors as a condition for forward sale,
does not have a “policy of consistently and uniformily requiring” escrow accounts if those are
the only loans for which it requires escrow accounts.

Institutions with a Change in Status

As proposed, institutioms that were exempt as a small lender and have a change in status must
begin escrowing by July 1% of the calendar year succeeding the calendar year the change in
status occurred for new loans and must notify all existing residential mortgage loan horrowers
by September 30 of the option to escrow for flood insurance premiums. We request the
Agencies extend the timefirames for both provisioms until January 1 of the year following the
year the institution had a change in status = giving the bank a full year to begin estmowing.

Smaller institutioms that are exempt from the escrow requirements and have elected not to
offer escrow accounts have made this decision for a reason. They typically do not have the
resources or staff to “flip a switch” and begin escrowing in a short timeframe. Ewven more
burdensome to them than the initial cost of implementing an escrow system is staffing the



production and maintemamce of systems.pddese small banks are often short-staffed and finding
qualified staff takes time. Often new staff has little or no background in compliamce or
mortgage lending regulationms and thus, needs extensive training before they can begin the task
of determimning if existing systems can support escrow account creation and maintemamce or if a
new system needs to be secured, coordinating efforts with the institution’s loan operations
systems, identifying impacted borrowers, doing the initial analysis, etc. If an institution does
not have staff in place, it's unlikely all this can be accomplished in six short months. Therefore,
we ask institutioms be given a full year to begin escrowing for both new mortgage loan
customers and offering escrow services to existing residential mortgage loan customers for
whom flood insurance is required when a change in status occurs and the institution loses is
small lender exemjption.

CONCLUSION

The lowa Bankers Association and our member banks thank you for the opportunity to provide
comments on the proposed amendments to the Agencies’ rules to implement HFIAA provisions
amending the FDPA. If you have questioms about these commentts, please contact the undersigned at
515-286-4361 or via e-mail at nsifidter@iowabankers.com.

Sincerely yours, signed.

Ronette Sclatter, CRCM
Senior Compliance Cxardiimator



